SKY ry — Vetoomus päättäjille

Me kaikki haluamme liikkua, sillä liikunta edistää tutkitusti ihmisten hyvinvointia ja terveyttä. Kunto- ja terveysliikuntakeskukset liikuttavat joka viikko miljoonaa suomalaista! 

Arvonlisäverotuksen korotus uhkaa kuitenkin vähentää liikuntaa harrastavien määrää. Jo aiemmin on päätetty alennettujen arvonlisäverokantojen nostosta liikuntapalveluissa 10 prosentista 14 prosenttiin vuoden 2025 alusta. Päätös on ristiriidassa hallitusohjelman tavoitteiden osalta.

Tehty päätös pitää kumota, kun kehysriihessä arvioidaan arvonlisäverotuksen hyötyjä ja haittoja liikkujille. Samalla täytyy varmistaa se, ettei kansalaisten terveyden edistäminen vaarannu uusilla korotuksilla. 

Jo nyt moni suomalainen joutuu tinkimään arjen hankinnoistaan, koska he haluavat vaalia omaa hyvinvointiaan ja terveyttään liikkumalla. Onko meillä todella varaa siihen, että harrastamisen ja liikkumisen hinta kallistuu? Nykyisessä taloustilanteessa hinnankorotusten seuraukset olisivat dramaattiset niin harrastajille, alan yrityksille kuin koko liikuntatoimijakentälle. 

Toisiko arvonlisäverotuksen korotus valtiolle lisätuloja? Ei. Liikkumattomuudesta aiheutuvat kustannukset yhteiskunnalle ovat tällä hetkellä 3,2 miljardia euroa vuodessa. Tähän lukuun on päätynyt UKK-instituutti omassa tutkimuksessaan. Vaarana on, että luku vain kasvaa, vaikka sen pitäisi pienentyä.

Inhimilliset ja kansanterveydelliset vaikutukset ovat valtavat, jos suomalaisilla ei ole enää taloudellisesti mahdollista ylläpitää omaa hyvinvointiaan ja terveyttään. Kansansairaudet lisääntyvät ja ihmisten työ- ja toimintakyky heikkenee.

Emme usko, että yksikään päättäjä haluaa suomalaisten lopettavan liikkumista. Päinvastoin. Kannetaan yhdessä huolta kansanterveydestä ja kansantaloudesta.

Pidetään siis Suomi liikkeessä. Suomalaiset ansaitsevat voida hyvin.

www.sky-ry.fi

#vaikuttavaa liikettä 
#liikuntapäivät

Suomen kunto- ja terveysliikuntakeskusten yhdistys SKY ry:n hallitus

Miljoonan liikkujan puolesta

Lari Raitavuo
Puheenjohtaja, yrittäjä
SKY ry / Oy Erimover Ab

Riitta Hämäläinen-Bister
Toiminnanjohtaja
SKY ry

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *